USA:s tidigare ambassadör uppmanar regeringen att lägga sig i fallet ASAP Rocky

11 juli 2019

Mark Brzezinski var USA:s ambassadör i Sverige under åren 2011-2015. Han är ett känt namn och en tung diplomat, i dag verksam i USA.

Han hörde talas om gripandet av rapparen ASAP Rocky, som är häktad misstänkt för misshandel, genom medierapporteringen, och har reagerat mycket kraftigt.

– Jag har kontaktat Sveriges utrikesminister, vars privata mejladress jag har; jag har kontaktat Sveriges ambassadör i USA Karin Olofsdotter, och jag har kontaktat det svenska kungahuset. Den enda som har svarat är kungahuset. De skickade länkar till artiklar om att Rocky var frihetsberövad. Jag är bestört över hur man agerar på högsta nivå i Sverige, där man borde ha ett starkt egenintresse av att värna Sveriges rykte. Man borde titta närmare på det här fallet, säger Mark Brzezinski i en intervju med DN.

För att komma från en tidigare diplomat är det skarpa ordval. Han uppmanar den svenska regeringen att ingripa i en svensk brottsutredning om en amerikansk medborgare.

Mark Brzezinski utsågs till ambassadör av den dåvarande presidenten Barack Obama, och har vuxit upp med utrikespolitiken. Hans far, Zbigniew Brzezinski, hade närmast legendarisk status, och var rådgivare till bland andra president Jimmy Carter, och förblev en framträdande utrikespolitisk kommentator fram till sin bortgång 2017.

I samtal med DN hänvisar Mark Brzezinski gång efter annan till de filmklipp som visar delar av händelseförloppet i Stockholm, där ett par personer följer och provocerar ASAP Rocky och hans medarbetare.

Rappartisten och två andra amerikaner sitter nu häktade för misshandel.

– För Sverige är detta är ett tillfälle av rasrelaterad orättvisa. Man ser i filmerna att två personer tydligt provocerar Rocky och hans säkerhetsvakter, som i sin tur agerar med stor återhållsamhet och tålamod. De samarbetar med ordningsmakten, men de hamnar i fängelse. Det är inte rätt. Det tragiska med detta är att det inte är första gången jag är direkt inblandad i fall där amerikanska medborgare hålls frihetsberövade för, ska vi säga, högst oklara händelseförlopp.

Han fortsätter:

– I det långa loppet skadar sådant här det svenska varumärket.

Sveriges rykte, menar han, vilar mycket starkt på försvaret av mänskliga rättigheter och människors lika värde.

Vad får dig att tro att det här handlar om rasism?

– Om du tittar på filmklippen ser man att angriparna som ger sig på Rocky och hans team inte verkar vara ute efter till exempel pengar. De vill skada dem. Jag vet inte vad som motiverar dem, men det tycks som att de måste vara rasmässigt hatiska personer. Jag vet inte vad som rör sig i dessa unga människors huvuden, men det verkar som om de vill börja bråka.

Vare sig utrikesminister Margot Wallström eller Sveriges ambassadör i Washington, Karin Olofsdotter, har svarat Mark Brzezinski. UD förberedde på torsdagen ett uttalande om fallet, men vid 20-tiden hade inget sådant kommit. Enligt uppgift till DN har trycket på ambassaden i Washington varit stort, bland annat från journalister.

Inte heller USA:s ambassad i Stockholm har sagt något uttömmande. ”Vi är medvetna om att en amerikansk medborgare har gripits i Stockholm. Vi tar vårt ansvar att hjälpa amerikanska medborgare utomlands allvarligt och vi följer noga situationen. Av integritetsskäl har vi just nu inga ytterligare kommentarer.”

Den tidigare ambassadören Mark Brzezinski betonar att han agerar självständigt och säger att han tycker att den svenska regeringen bör agera.

Han säger också att han aldrig har träffat eller talat med Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter.

Mark Brzezinski har behållit en nära kontakt med Sverige. Hans hustru, Natalia Brzezinski, arrangerade nyligen konferensen Brilliant Minds i Sverige, med högprofilerade deltagare – bland dem Barack Obama. Också flera rapartister deltog. Flera av de medverkande har i sociala medier uttryckt sitt stöd för ASAP Rocky.

Men svenskt rättsväsende är oberoende av regeringen, vad vill du att den ska göra?

– Jag vill att den svenska regeringen ser till att häktningen av Rocky, som skett under oklara juridiska omständigheter, återkallas, att han släpps ur häktet och tillåts resa. Ingenting i de bevis som hittills framkommit visar att han har gjort något fel, så jag undrar: är det rättvist? Demokratiskt? Ja, visst är rättsväsendet skilt från regeringsmakten, men det fungerar inte i ett vakuum. Folk kan argumentera för vad som verkar rätt och inte, och det här verkar inte ha gått rätt till.  Vad vill du se?

– Jag skulle vilja veta om svenska myndigheter är beredda att försvara beslutet att hålla honom fängslad i flera veckor och hindra honom från att arbeta. Rocky har tvingats ställa in en hel Europaturné. Det som har hänt visar dåligt omdöme av det svenska rättsväsendet. Tyvärr är det inte första gången jag har sett det. 

Du har tidigare varit inblandad i konsulära ärenden? 

– Ja, både som ambassadör i Sverige och efter den tiden. Det hände flera gånger att amerikanska medborgare frihetsberövades på oklara grunder och satt fängslade länge.

Menar du att det svenska rättssystemet agerar på rasistiska grunder, är naivt, eller vad?

– Jag tycker mig se en överdriven kontroll av utländska medborgare som blir brottsmisstänkta i Sverige. Om du besökte USA och något hände en fredagskväll i Georgetown, Washington, DC, skulle det vara rimligt att du blev kvarhållen i flera månader? Vad motiverar det? Jag vet inte. Straffet är oproportionerligt stort – och att sitta häktad är ett straff, även om det rent rättsligt inte är utdömt som ett straff. För den som sitter där dygnet runt är det ett straff.

Han är inte överraskad över den uppmärksamhet fallet har fått i USA, där ett upprop för artisten på kort tid fick nära en halv miljon underskrifter. 

Hur påverkar en sådan här händelse relationerna mellan USA och Sverige? 

– Ett lands rykte är aldrig konstant, det ökar eller minskar. Unga människor får sin bild av andra länder inte genom historieböcker, utan genom mänskliga berättelser. Det här är en sådan. Ungdomar som följer en stjärna på sociala medier, och som ser detta, får en viss bild av Sverige. 

Har din egen bild av Sverige förändrats av detta?

– Det är som sagt inte första gången jag ser något som det här. Jag älskar Sverige, det är ett makalöst land och en fantastisk världsmedborgare, men det här är ingen vacker historia.

DN har sökt utrikesminister Margot Wallström (S) som hänvisar till Utrikesdepartementet. 

Läs mer: 

ASAP Rockys advokat: ”Han har behandlats på ett korrekt sätt”

Detta har hänt: ASAP Rocky misstänkt för misshandel

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: