”Vi svenskar är bra på att göra Eurovision”

18 maj 2019

Trots den långa resan är det många svenskar på plats i Tel Aviv. Allt från Christer Björkman, som gör sitt femte år som tävlingsproducent, till Lena Nodin, mamma till Loulou Lamotte som ingår i The Mamas, kören som lyfter det svenska bidraget.

Lena Nodin. Foto: Clas Svahn

– Jag är väldigt stolt över Loulou och det är roligt att se hur bra de här tjejerna har det tillsammans. Själv håller jag mig till att sjunga i duschen men Loulou skriver musik själv, till och med en del låtar på skånska, säger Lena Nodin.

I arenan i kväll sitter fler nervösa svenskar. John Lundviks mamma Jane, hennes man Johan och Johns yngre bror Erik har sällskap av Johns sambo Jotta Martidou och hennes bror som alla kallt räknade med att John skulle ta sig till final. De dyra biljetterna, över 3.000 kronor, bidrog till att välja bort semifinalen som de såg hemma i Sverige för att flyga ner till Tel Aviv i torsdags. Men Eurovisionsfebern har de känt under flera veckor:

– John har ett så tajt schema och vi har nog inte förstått hur mycket det krävs av dem som ställer upp och tävlar eller hur intresserade alla är av det de gör. Det här är en värld för sig, säger Jane Lundvik.

Läs mer: Han vinner Eurovision – om Spotifyspelningar avgör 

Några som hoppas kunna upprepa förra årets succé är de svenska låtskrivarna Alex Papaconstantinou, Teddy Sky, Viktor Svensson, Albin Nedler och Kristoffer Fogelmark. Då kom några av dem tvåa med Cyperns eldfängda ”Fuego” där sångerskan Eleni Foureira tog Europa med storm. Också i år blir det final.

– Vi har försökt att hålla låten varm och repat i de konferenssalar som finns på hotellet. Dansarna har kört sina nummer och sångarna sina. Allt för att alla ska kunna vara så väl förberedda som möjligt och njuta när de väl står på scenen, säger Albin Nedler.

Att numret blir så bra som möjligt är det en annan svensk som ser till. Sacha Jean-Baptiste har arbetat som showproducent för Melodifestivalen de två senaste åren och har varit med om att komma tvåa i såväl Kiev som Lissabon. I Tel Aviv har hon haft hand om Cypern och Schweiz nummer. Schweiz har dessutom en svensk dansare och körsångare.

– Man blir så himla stolt när man ser hur anlitade svenskar är och vilken kompetensnivå vi har, det är jättehäftigt och jättekul, säger Sacha Jean Baptiste.

Läs mer: Christer Björkman: De ska vara nöjda även om de kommer sist

Och hon är tydlig med var hon lägger sitt fokus:

– Trots alla de stora teamen och alla som jobbar bakom scenen så är det fortfarande en person som står där och sjunger, med sitt ansikte och sitt namn. Man vill bara den människan väl och det är den personen man bryr sig om.

Bortser man från Sveriges låt döljer sig femton svenskar bakom åtta av Eurovisionbidragen i år. Lukas Hällgren kom till Tel Aviv i tisdags och tillsammans med sin pappa Jon ligger de bakom Schweiz bidrag. Efter några bidrag till Melodifestivalen blir det första gången i Eurovision.

– Det är jättekul att jobba med sin pappa, det är han som har lärt upp mig, så den relationen är speciell. Det är väldigt avslappnat att jobba med någon som står en så nära, säger Lukas Hällgren.

Läs mer: John Lundvik: Det känns stort att ha två låtar i finalen 

En annan av svenskarna är Joacim Persson som tillsammans med Johan Alkenäs har skrivit Maltas bidrag. Dessutom ligger Joacim Persson bakom Azerbajdzjans ”Truth”. Trots att hans musikaliska fokus är ett annat:

– Eurovision är kul eftersom det är ganska mycket ståhej runt det och jag gillar att det alltid finns gimmicknummer, det är det som gör det roligt. Men jag är ingen Eurovisionlåtskrivare egentligen. 

En som återvänder till Israel med många fina minnen är sångerskan Charlotte Perrelli, som vann Eurovision i Jerusalem 1999. Hon och Edward af Sillén ser till att de svenska tv-tittarna får en hjälpande hand.

Charlotte Perrelli kommenterar Eurovision för SVT tillsammans med Edward af Sillén. Foto: Clas Svahn

– Jag har sagt till John att fokusera på tre minuter som aldrig mera kommer igen. Gör allt du kan och ha kul. Njut. När man står på Eurovisionscenen gäller det att känna att jag är här, känna kärleken, säger hon.

Och så var det Christer Björkman. Den person som de flesta förknippar med Melodifestivalen men sedan fem år också med Eurovision men som nu satsar på att starta American song contest.

– Min uppgift här har varit att få 41 olika länders viljor och musikkulturer att fungera tillsammans och att med mitt team lägga ett pussel som handlar om tv-dramaturgi, tempon, färger, effekter, scenografi. Och det är något ashäftigt med att börja kunna det här, säger han.

Han tror inte att det blir Eurovision nästa år:

– Om allt går som vi har tänkt med American song contest då blir det knappast aktuellt för mig.

Ännu högre upp i Eurovisionhierarkin sitter Ola Melzig som är produktionsansvarig för Eurovision och som nu tar steget över Atlanten tillsammans med Christer Björkman.

– Det är jättesvårt att göra Eurovision song contest, har man aldrig gjort tävlingen så är det i princip omöjligt. Men vi svenskar är bra på det här.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: